Rrokum HD

Gjeni DARPP-32 asht lidhja mes gjenialitetit dhe çmendisë

14 Qershor 2012 - 06:34
Gjeni DARPP-32 asht lidhja mes gjenialitetit dhe çmendisë

 

Hulumtimi i kryem n’Suedi ka trege lidhjen mes gjenialitetit dhe çmendisë.Skizofrenia dhe çrregullimet bipolare janë ma të shpeshta te njerëzit krijues dhe inteligjentë. Idenë e ka zhvillue grupi i shkencëtarëve, të cilët po ashtu vuejnë nga çrregullimet mendore.Kay Redfiels Jamison, nga shkolla e mjekësisë ''Johns Hopkins'', e cila po ashtu vuen nga çrregullimi bipolar, ka tregue që testi i inteligjencës të cilin e kanë ba nji numër 16-vjeçarësh nga Suedia, ka tregue që te fëmitë me inteligjencë të naltë egzistojnë shumë shanse për zhvillimin e nji prej çrregullimeve mendore.''Rezultatet kanë tregue se personat, të cilët janë të avancuem kanë katër here shansa ma të mëdhaja me zhvillue çrregullimin bipolar'', thotë Jamison.Piktori i njoftun holandez, Vincent Van Gogh dhe autori Jack Kerouac ishin gjeni, por po ashtu kanë tregue tendenca edhe për vetëshkatërrim. Mbetet e paqartë pse qeniet njerëzore e kanë të zhvillueme këtë karakteristikë vetëshkatërrimi.Hulumtimet tregojnë se çrregullimi bipolar dhe skizofrenia janë të lidhuna me kreativitetin e naltë dhe inteligjencën. Gjatë hulumtimeve u pa se gjeni i njoftun si DARPP-32 asht fajtori kryesor për lidhjen mes gjenialitetit dhe çmendisë.

  

Në Rrokum TV
VETËVENDOSJE BAN THIRRJE ME U RRËZUE QEVERIA