Amerika lejon shitjen e armëve ushtarake në Vietnam

 

Obama mbas 4 dekadash lejon shitjen e armëve ushtarake në Vietnam

 

Presidenti amerikan Barack Obama gjate vizites se tij 3 diteshe ne Vietnam lajmeron se SHBA’te po e hekin ndalimin e shitjes te armeve ushtarake ne kete shtet.

Ne nji konference te perbashket me homologun e tij vietnamez Tran Dai Quang, Obama tha se hekja e ndalimit te armeve letale si pjese e e bashkepunimit te thelle mbrojtes me Vietnamin kane qellim kundershtimin e rritjes se fuqise se Kines ne rajon.

Po ashtu, ishte edhe deshira me vazhdue me normalizimin e marredhanieve midis SHBA’ve dhe Vietmanit dhe me heke pengesen ‘te bazyem ne ndamje ideologjike midis dy shteteve’, thote Obama.

Lufta e Vietnamit perfundoi ne Prill te vitit 1975 me ranien e qytetitn Saigon, mbasi SHBA terhoqi forcat ushtarake dhe mbasi Vietnami Verior nisi ofenziven massive per ribashkimin e tokave te tyne gjate komunizmit.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=s75JPaiChys

 

Shperndaje në: