Video: Fakti, qe pse zgjedhjet në SHBA kanë me u mbajt ditën e Martë?

Keni mendue ndonjiherë se pse amerikanët kanë me votue nji ditë të Marte të muejit Nandor?

Nuk ka qënë gjithmonë kështu.

Në 15 zgjedhjet e para elektorale, çdo shtet amerikan kishte ditën e vet të votimit, derisa kjo mënyrë hapi probleme. Shtetet që votonin ma herët, influenconin votuesit e mavonshëm.

Ndaj edhe Kongresi caktoi nji datë për krejt: E Marta e parë mbas të Hanës së parë, në Nandor.

Pse e Marta?

Rrugët ishin thuejse jo egzistente. Duhej gati nji ditë që me u arritë deri te vendi i votimit. Kongresi donte me shmangë udhëtimin e sforcuem të njerëzve ditën e Diellë, që për të krishtenët asht dita e “Sabbath”. Sabbath asht nji ditë e caktueme për pushim dhe adhurim.

Ndaj, e Hana ishte dita e udhëtimit për udhëtarët që donin me votue të Martën.

Pse Nandori?

Shumica e amerikanëve ishin fermerë. Në Nandor, të korrat kanë mbarue. Moti ma i keq dimnor asht përpara.

Sot rrugët janë të mira dhe pak amerikanë janë fermerë. Ndërsa, ka disa propozime për mbajtjen e e zgjedhjeve të Shtunën, SHBA vazhdon me votue të Martën e Nandorit.

Kqyreni videon që e ilustron grafikisht, në mënyrë tejet interesante, këtë kuriozitet.