Kështu dokeshin Prishtina, Peja, Gjakova, Mitrovica e Prizreni në vitin 1909

Udhëpërshkruesi francez, Gabriel Lui-Zhare (1880-1964), udhëtoi nëpër Shqipni e Kosovë në Gusht të vitit 1909 dhe, nji dhetëvjeçar ma vonë, në Gusht të vitit 1919.

Përshkrimet e Lui-Zhare u botuen në dy vëllime: L’Albanie inconnue (Shqipnia e panjohun), Paris 1913; dhe Au jeune royaume d’Albanie: ce qu’il a été, ce qu’il est (Në mbretninë e re shqiptare: ç’ishte, ç’asht), Paris 1914; si dhe në nji varg artikujsh që dolën në revistat Revue des deux mondes, Revue de Paris, Correspondant, Revue politique et parlementaire dhe Questions diplomatiques.

Këta artikuj u ribotuen gjatë Konferencës së Paqes të Parisit në vëllimin e shkurtë Les Albanais (Shqiptarët).

decan-rrethinat fushe-kosove gjakove gracanice hyrja-e-pejes mitrovice mitrovice-peje muitro-peje peje prifterinjte-katolike-shqiptare-ne-gjakove prishtina prishtine-gra-myslimane prizren pz serbe-ne-prishtine

Shperndaje në: