Kjo asht harta franceze e vjetër 2 shekuj që dëshmon për “Shqipninë e Madhe”

Kjo asht nji hartë e vjetër franceze, e dy shekujve ma parë që kallxon per trojet që banoheshin nga shqiptarët.

Tue e krahasue me hartën e sotme, për fat të keq shohim se shqiptarëve iu asht rrëmbye pjesa më e madhe e territoreve, tue shpërnda fqinjve.

Studiusi Artan Shkreli sjell këtë hartë të krijueme para Kongresit të Berlinit, e realizueme nga francezi Lejean.

Në skicimet e francezit, shihet se ‘Skipetares’ ishin pjesa ma e madhe e territoreve, ato me ngjyrë të verdhë.

Pjese nga harta etnografike e vitit 1861, para Kongresit te Berlinit, realizuar nga frengu Lejean ( mos harrohet se francezet kishin aksesin me te madh ne territoret e Perandorine Osmane ate kohe, e per rrjedhoje kishin mundesi te mira per studimin etnografik te popujve dhe etnive qe e popullonin ate).
Do ishte kurioze, per efekt krahasimi, realizimi i nje harte te tille sot pas nje shekulli e gjysem, per te pare se si ka ndryshuar demografia me shfaqjen dhe konsolidimin e shteteve moderne ballkanike.
Me perjashtim te njollave sllave (gjelber) dhe vllehe (blu) Lejean shenon me 1861 si SKIPETARES pjesen tjeter (verdhe)”, shkruen Shkreli.

Shqipniaemadhe