Si u kriju NATO. Këto janë arsyet!

1-nato

Me 4 Prill 1949, në SHBA, Kanada, dhe 11 vende europiane asht nënshkru formimi i aleancës ma të fortë ushtarake e të tana kohnave – “NATO”.

Themelues ishin; Belgjika, Kanadaja, Danimarka, Franca, Islanda, Italia, Luksemburgu, Norvegjia, Portugalia, Holanda, Britania e Madhe dhe SHBA’të.

Tri arsye kryesore për formimin e NATO’s ishin: Pendimi i ekspansionizmit sovjetik, të ndalet ringjallja e militarizmit nacionalist në të gjithë Europën, dhe për të inkuraju Europen për politika të integrimit.

Tash aleanca ka 28-kombe ushtarake dhe që vazhdon të sjellë stabilitet n’Europë dhe luen nji rol pothuejse në çdo pjesë të botës.

 

 

Shperndaje në: