Mjeku shqiptar merr çmim prestigjioz ndërkombëtar për zbulimin e tij!

Shkencëtari Edor Kabashi asht fitues i edicionit të 8 të Çmimit Ndërkombëtar PG për Mjekësisë.

Ai asht përzgjedhë nga 15 punime shkencore dhe materiali i tij asht nji zbulim i randësishëm në zhvillimin e trajtimeve të reja për Sklerozën Laterale Amiotrofike (ALS). Çmimi jepet nga Institutit Gontijo Paulo (PG) për të nxitë kërkimet e studiuesve të ri në mbarë botën për të ndihmue në shnoshjen e ALS.

Fituesi i çmimit, Dr. Kabashi, tha se, “Ekipi im punon për të kuptue ma mirë se qysh nji shumëllojshmëni e mutacioneve gjenetike mund të shkaktojë neuroneve motor degjenerim në ALS. Na përfitojnë nga nji element i thjeshtë kurrizor, peshku zebra, ku nji ose disa gjene mund të manipulohen. Tue përdorë këtë paradigmë, kemi përshkrue se disa gjene të mëdha ALS bashkëveprojnë së bashku dhe funksionojnë në rrugët e zakonshme.” Dr Edor Kabashi, nga Durrësi, dhe ekipi që ai drejton punojnë qysh prej tre vjetësh në Paris. Shkencëtari shqiptar asht nderue edhe me çmime të tjera në këtë fushë.

Kryetari i Komitetit të Çmimin GP, Prof. Dr. Mamede de Carvalho, beson se ky asht çmimi ma i randësishëm kërkimor në ALS. “Instituti Gontijo Paulo u ka krijue mundësi njohjeje të veçantë për shkencëtarët e ri. Gjatë viteve, cilësia e punës asht në rritje dhe gjetjet ma të dallueshëm janë shpalosë. Instituti Gontijo Paulo kryen rolin e vet, tue nxitë kërkime të cilësisë ma të naltë për kurimin e kësaj sëmundje të tmerrshme,” thotë ai.

Çmimi Ndërkombëtare i Mjekësisë PG asht njoft nga komuniteti shkencor ndërkombëtar dhe nga partnerët e saj Aleanca Ndërkombëtare e ALS, Motor Neurone Diasese Association (MNDA) dhe Komuniteti Europian për kërkime për kurimin e ALS (ENCALS). Autori fitues i studimit shkencor ka me i marrë $ 20,000 dhe nji medalje të artë gjatë Simpoziumi XXVI Ndërkombëtar mbi ALS / MND që mbahet në Dublin (Irlandë) në Dhetor. Rezultatet e studimit kane me u paraqitë në hapjen e Simpoziumit për komunitetin shkencor. Në këtë veprimtari zakonisht janë mbi nji mijë pjesëmarrës ndërkombëtare.

Diçka rreth “Çmimit PG”

Qysh nga viti 2007, Gontijo Instituti Paulo (e IPG) inkurajon hulumtimet shkencore lidhun me sklerozë laterale amiotrofike (ALS) përmes Çmimin Ndërkombëtar Paulo Gontijo (PG Award) në Medicine. Çmimi analizon studimet e studiuesve të ri në mbarë botën dhe ka nji komision gjyqtarësh të përbamë nga pesë studiues, të vlerësuem nga komuniteti shkencor ndërkombëtar. Ky Çmim i përvitshëm filloi të jepet me 2011, me mbështetjen ndërkombëtare të MNDassociation, të Aleanca Ndërkombëtare e shoqatave MND / ALS dhe ENCALS – Komuniteti Europian që studion kurën e ALS.