Qysh mundeni me pshtue nga rrymat e ujit kur jeni tue u mbyt? (Foto)

Vdekjet e shpeshta në bregdetin shqiptar, kanë ba që shumë njerëz m’u shqetësue sa herë që shkojnë në pushime.

Por, nji mjek kosovar ka shpërnda nji artikull udhëzues ku tregohet se si duhet të me pshtue. Udhëzuesi tregon mënyrat e reagimit në rast se nji person gjendet në nji situatë kur përfshihet nga rrymat e detit.

Ai ka dhanë edhe detaje rreth fuqisë së rrymave të detit, tue kallxue se çdo vit në botë humbin jetën mbi 40 mijë pushues.

 

Si mund të shpëtoni nga rrymat nënujore në bregdet?

 

Lajmi për vdekjen e katër turistëve në rrethin e Vlorës, për jetën e së cilëve ndjej shumë dhimbje, si pasojë e rrymave të ujit, shtron domosdoshmnërisht pyetjen se çfar duhet të bëjmë kur jemi në det dhe përfshihemi prej tyre.

Çdo vit humbin jetën rreth 40 000 pushues në botë, si pasojë e rrymave të ujit në bregdet. Ato krijohen çdo kund, në çdo plazh dhe nuk shihen me sy. Shkaktar janë erërat që fryejnë në drejtim të bregut të detit, relevi i ndryshuar i rërës nën sipërfaqen e ujit, apo shkëmbinjët për rreth, ku thehen valët. Rrymat e tilla janë të njohur ma emrin “Rip Currents” në anglisht. Në bregdetin shqiptar këtë vitë kanë humbur jetën një varg qytetarësh në mungesë të njohurive, naivitetit apo mbivlerësimit të forces së tyre personale. Kësaj duhet sjtuar domosdëshmërisht edhe kujdesin e pamjaftueshëm në bregdet për sigurinë e pushuesve.

Rip Currents, apo Rrymat e ujit RIP janë rryma shumë të rrezikshme. Ato krijohen shpejt, në ujëra të cekta, krejt papritur dhe nuk mund të njihen me sy. Megjithatë në 80% të rasteve të goditurit nga këto rryma mund të shpëtojnë. Dhimbja për pushuesit e panjohur për mua më shtyri të reshershoj në internet dhe të mësoj nga përvojat e deritanishme se si mund të shpëtoj i godituri në raste të tilla. Rregullat kryesore janë si në vijim:

• Ruane qetësinë
• Mos provoni të notoni në anëne kundërt të rrymës së ujit.

Në rast se përfshiheni nga rryma e ujit është më së miri të lejoni që rryma e ujit të ju bartë në det të hapur. Shpejtësia e saj është 2 deri në 3 metra në sekond. Mos e provoni të notoni në drejtim të kundërt sepse këte nuk e arrijnë dot as notuesit më të mirë në botë. Kur rryma e ujit të ju ket sjellur në det të hapur dhe ta ket humbur fuqinë apo edhe të ket pushuar fare, filloni të notoni anash rrymës në drejtim të bregut të detit. Mos keni frikë, ajo nuk do të ju bartë shumë larg.Nëse nuk mundeni të notoni deri në breg të detit, kthehuni me trup nga ana e bregut, ngriteni dorën lartë dhe thërrisni për ndihmë

(Ju lutem shpërndajeni. Ndoshta pak njohuri më shumë për rreziqet në bregdet mund të shpëtojnë jeta njerëzish).

Pergaditur nga F.Topalli

No automatic alt text available.