Studimi: çka po hajne japonezet qe po jetojne kaq gjate?

pjata japoneze

Studimi i fundit e lidhe jetegjatesine e japonezeve me menyren se si po ushqehen ata.

Ky ishull ka sot per sot mortalitetin ma te vogel ne bote shkaku i ushqimit qe ka karbonhidrate, perime, peme, si dhe mish e peshk.

Qeveria japoneze ne vitin 2005 pat marr nji vendim me te cilin rekomandonte se çfare ushqimi duhet me hanger populli.

Nji dekade ma vone, hulumtuesit e “National Centre for Global Health and Medicine” ne Tokyo, investiguen se çfare rezultatesh kane dhane ato rekomandime. dhe a kane ndikue ne mortalitetin e ulet te tyne.

Ekipi ka analizue menyren e jetes se 36,624 mashkujve dhe  42,920 femnave mes moshes 45 dhe 75 vjeç. Ata jane mbikqyr  plot 15 vjet nga hulumtuesit.

Hulumtuesit zbuluen se ata qe ju permbajten rekomandimeve te qeverise japoneze kane 15 per qind ma pak shkalle mortaliteti.

food-spinner-japan

Studiuesit konkluduen:

“Gjetjet tona sugjerojne se konsumimi i balansuem i perimeve, vove, pemeve, mishit, peshkut, produkteve te sojas, te produkteve te tamblit dhe pijeve alkoolike, mundet me kontribue ne jetegjatesine e njerezve.

Shperndaje në: