Video: Në rast infarkti, qe qysh për 10 sekonda e pshtoni veten!

Krejt e dijmë që ataku në zemër nuk mund të parashikohet, megjithatë ka disa këshilla të dobishme të cilat mujn me ju pshtue jetën, nëse e gjeni veten përballë nji situate të tillë.

Shpresojmë se nuk keni me pase nevoje kurrë për këso këshillash, por asht mirë me dijte se mundeni me i ndihmue vetes apo edhe dikujt tjetër, derisa ka me ardhe ndihma e shpejte.

Shumica e njerëzve kalojnë në panik dhe nuk dijnë çka duhet me ba kur dyshojnë për infarkt miokarda.

Kjo ban me hupë vetëdijen për disa sekonda. Por, edhe pse keni vetëm disa sekonda për me reague, ka diçka që mundeni me ba, që me shumë gjasa ka me ju pshtue jetën.

Mbajeni mend se si fillim duhet me kerkue ndihmë, kjo asht shumë e randësishme.

Mbasi e keni thirrë ndihmën profesional, duhet me ja nis me u kull me forcë!

Filloni me u kull thellë dhe fort, pa pushim. Nxirrni frymë thellë dhe ngadalë.

Video e maposhtme ka me ju demonstrue teknikën korrekte të kollit në nji situatë të tillë.

Kur merrni frymë thellë ju dërgoni oksigjen në mushkni, ndërsa kolli ushtron presion te zemra tue ndihmue qarkullimin e gjakut.

Ky presion në zemër ka me rikthye në normalitet ritmin e sinusit dhe kjo asht gjaja ma e randësishme për me mbajt nji njeri gjallë deri në ardhjen e ndihmës profesionale.