19 vjet nga rania e Agim Ramadanit, mbahet akademi përkujtimore

agimi me shok

Sot bahen 19 vjet nga rania e luftarit dhe heroit Agim Ramadani, i cili gjatë luftës u dëshmue si strateg i naltë dhe udhëheqës i dashtun për ushtarët.

Ai ishte njani ndër hartuesit e planit për thyemjen e kufinit shqiptaro-shqiptar, gja të cilën edhe e bani bashkë me shokët e vet.

 

 

Lexoni shkrimin e plotë

 

 

Agim Ramadani lindi në fshatin Zhegër të komunës së Gjilanit, më 3 maj të vitit 1963. Shkollimin fillor e kreu në vendlindje, të mesmen shkollën teknike në Gjilan në vitin 1980, ndërsa Akademinë ushtarake-drejtimi i komunikacionit në Zagreb të Kroacisë.

Me poezi dhe pikturë është marrë që nga shkollimi i mesëm. Poezitë e tij, sa ishte gjallë i mbetën të shpërndara nëpër revista të ndryshme e në dorëshkrim, ndërsa si piktor organizoi ekspozita kolektive e personale në Kroaci, ku punoi si ushtarak e në Zvicër, ku jetoj si emigrant politik, meqë me fillimin e luftës në Kroaci, ai braktisi ish Armatën Jugosllave ku punonte si oficer. Në vitin 1998 pranohet anëtarë nderi në Akademinë Evropiane të Arteve.

Ndonëse kishte të rregulluar statusin e emigrantit, Agim Ramadani në vitin 1998, iu përgjigj thirrjes së atdheut dhe u inkuadrua në radhët e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, duke lënë në Zvicër tre fëmijë dhe gruan.

Gjatë luftës u dëshmua si strateg i lartë dhe udhëheqës i dashur për ushtarët. Ishte njëri ndër hartuesit e planit për thyerjen e kufirit shqiptaro-shqiptar, gjë të cilën edhe e bëri bashkë me shokët e vet. Ishte i pari që shkuli gurin-piramidën-kufitare në Koshare. Pas thyerjes së këtij kufiri, në pjesën e Kosovës, tek vendi i quajtur Rrasa e Zogut, ai ra heroikisht- duke mos vdekur kurrë. Njihet me emrin Katana, shkruan KP.

Në Gjilan para Teatrit Kombëtar i është ngritur një shtatore, në të cilën janë komponuar të gjitha elementet artistike dhe luftarake të Agim Ramadanit-Katanës. Është përfaqësuar në disa leksikone dhe antologji të shkrimtarëve shqiptarë, të botuara pas vitit 2000. Agimi la pas vetes tre pasardhës, djemtë Jetonin dhe Edonin, si dhe vajzën Lorinën.

Nën patronatin e kryeministrit Ramush Haradinaj sot mbahet akademia përkujtimore Dita e dëshmorëve të Brigadës 138 “Agim Ramadani”.

Akademia mbahet në 19 vjetorin e rënies së dëshmorit Agim Ramadani.

Manifestimi mbahet në kuadër të manifestimit tradicional “Ditët e Shqipes 2018” dhe mbahet në Teatrin Kombëtar në Prishtinë në ora 13:00.

 

Shperndaje në: