Nobelisti japonez: Ngjinimi shnosh shumë smundje

Joshinori Ohsumi

Fituesi i Nobelit, japonezi Joshinori Ohsumi tregon se si pastrohet trupi nga qelizat e panevojshme gjatë Ramazanit.

Shkencëtari japonez, Joshinori Ohsumi, ka zbulue programin e quejtun Otofazhoni, i cili asht pastrimi i trupit nga qelizat e paduhuna, pastrim që ndodh gjatë qëndrimit etun dhe uritun. Tue qëndrue të uritun, mutacionet gjenetike, smundja e kancerit dhe norologjike asht pa se janë shnosh.

Shkencëtari japonez ka vërtetue tezën e tij se qëndrimi pa ushqim dhe pije ndihmon në kurimin e smundjeve neurologjike dhe të kancerit. Për këtë zbulim ka fitue çmimin Nobel për Mjekësi.

Ohsum ka thanë se mbas tri ditë ngjinimi sistemi imunitar ka rezultue të ketë ripërtëritje dhe kjo ka vërtetue që ngjinimi i muslimanëve asht programi ma i duhun.

Qelizat edhe pse nuk janë të ngjashme, veprimet i kanë të tilla. Mbeturinat i mbushin në qese të veçanta (otofagozomet), i ngarkojnë mandej në kontenjera (lizozomlar). Disa i asgjasojnë dhe disa tjera tue i reciklue i rifitojnë. Kështu që kjo ka rezultue me vonim të pleqnisë.

Otofazhi aktivizohet edhe ma shumë gjatë ngjinimit, urisë dhe gjatë stresit. Me këtë, qeliza nis që ta prodhojë energjinë e saj me mundësitë e saja vetanake tue startue me pastrimin dhe tretjen e mbeturinave te saja dhe bakterieve patogjenike.

Ndër të tjera, shkencëtari Joshinori Ohsumi ka thanë se në çoftë se gjatë vitit, nji muej pa ndalë ndjeket ky regjim, rezultatet janë spektakulare. Ky regjim i abstenimit nga ushqimi dhe pijet, i cili lufton smundjet, asht pjesë e fesë Islame.

Shperndaje në: