Shkenca krijon veshkat e para ”in vitro”

Ndërtohen veshkat e para në miniature në çdo detaj tue përfshi rrjetin kompleks të enëve të gjakut që ofron oksigjen dhe landë ushqyese tue i heqë substancat e mbeturinave dhe tue favorizue komunikimin mes qelizave.

Ky asht rezultati i botuem në revistën ”Nature Methods”, nga studiuesit e ‘’Brigham Women’s Hospital’’ të Harvardit, të udhëhequn nga Jennifer Lewis dhe Ryuji Morizane.

Veshkat e vogla u rritën në laborator nga qelizat e nxehta tue përdorë devijimin 3D.

“Asht hera e parë që, nëpërmjet langjeve që rrjedhin nëpër organelet e veshkave, na kemi qenë në gjendje me përmirësue vaskularizimin dhe rritjen e tyne në ”in vitro”, thekson Morizane.

”E njAjta metodë mund të përdoret me i vaskularizue llojet e tjera të organeve, të tilla si mëlçia”, përfundon ai.

Shperndaje në: