Shkencëtari, fitues i Nobel’it: Kështu e pastron trupin ngjinimi i Ramazanit

Fituesi i Nobelit, japonezi Joshinori Ohsumi, tregon se si pastrohet trupi nga qelizat e panevojshme gjatë Ramazanit. Shkencëtari japonez Joshinori Ohsumi, ka zbulue programin e quejtun Otofazhoni, i cili asht pastrimi i trupit nga qelizat e panevojshme.

Pastrim që ndodhë gjatë qëndrimit etun dhe uritun. Tue ndejt të uritun, mutacionet gjenetike, smundja e kancerit dhe ato norologjike janë pa se janë shnoshë. Shkencëtari japonez ka vërtetue tezën e tij se qëndrimi pa ushqim dhe pije ndihmon në kurimin e smundjeve neurologjike dhe atyne të kancerit.

E për këtë zbulim ka fitue çmimin Nobel për Mjekësi, transmeton yeniakit.

Ohsum ka thanë se mbas tri ditë ngjinimi, sistemi imunitar ka rezultue të ketë ripërtëritje dhe kjo ka vërtetue që ngjinimi i myslimanëve asht programi i duhun.

Qelizat edhe pse nuk janë të ngjashme, veprimet i kanë të tilla. Mbeturinat i mbushin në kese të veçanta (otofagozomet), i ngarkojnë mandej në kontejnerë (lizozomlar). Disa i asgjasojnë dhe disa tjera tue i riciklue i rifitojnë…

Kështu që kjo ka rezultue me vonim të pleqnisë. Otofazhi aktivizohet edhe ma shumë gjatë ngjinimit, urisë dhe gjatë stresit.

Qeliza nis me prodhue energjinë e saj me mundësitë e saj vetjake tue startue me pastrimin dhe tretjen e mbeturinave te saj dhe bakterieve patogjenike. Ndër të tjera, shkencëtari Joshinori Ohsumi ka thanë se në qoftë se gjatë vitit nji muej pa ndalim ndjeket ky regjim, rezultatet janë spektakulare. Ky regjim i abstenimit nga ushqimi dhe pijet, i cili lufton smundjet, asht pjesë e fesë Islame.

Shperndaje në: