S’mundeni me paramendue se çfarë gabimi bani nëse e mbani bostanin në firgorifer

E adhuroni bostanin e ftoft? Nëse e vendosni në frigorifer bani gabim shumë të madh. Ministria e Bujqësisë në Amerikë e ka dëshmue këtë.

Shkencëtarët kanë thanë, bostanin duhemi me mbajtë në temperaturë të ambientit, kështu që bostani ka me i ruejt krejt vetitë ushqyese që i ka. Kur ai asht i ftoft humb shumë vitamina dhe materie ushqyese.

Nji fakt tjetër që e bajnë të ditun shkencëtarët asht se bostani vazhdon me fitue vitamina dhe materie ushqyese edhe mbasi që kputet nga toka, por vetëm nëse asht në temperaturë të ambientit. Kur na e fusim në frigorifer, ky proces i tij ndalet.

Në hulumtimet që kanë ba shkencëtarët, për 14 ditë kanë vendosë bostanat në 21, 12 dhe 5 gradë celsius dhe kanë ardhë në përfundim se ata që i kanë mbajtë në 21 gradë kanë 40% ma shumë ‘Lycopen’ dhe nga 50 deri në 139% ‘Beta Carotene’.

Shperndaje në: