Zbulohet skema e re që përdorin shqiptarët për pastrimin e pareve në Britani

Bandat famëkeqe shqiptare që operojnë kryesisht në Mbretninë e Bashkueme kanë zbulue nji formë të re mashtrimi, për interesat e tyne, tue vështirësue edhe ma shumë punën e autoriteteve ligjzbatuese për m’i ndalue ato.

Bandat po përdorin monedhat e hueja për operacionet e pastrimit të pareve, dhe kjo gja po e ban jetën edhe ma të vështirë për policinë.

Shkrimi në JavaNews:

Bandat shqiptare janë përfshirë gjerësisht në tregun e kokainës në Mbretërinë e Bashkuar, një biznes që vlerësohet të ketë vlerën e rreth 6.23 miliard dollarëve çdo vit. Rrjeti kriminal shqiptar është një nga më të sofistikuarit në Evropë, me lidhje të ngushta me kartelet kolumbiane të drogës.

Tregtarët shqiptarë që operojnë në rrugë, të njohur si Hellbanianz, po përdorin gjithashtu mediat sociale për shtimin e pasurive të tyre, si dhe rekrutimin e anëtarëve të rinj, duke fituar qindra mijëra ndjekës në Instagram.

Disa anëtarë të bandës së burgosur madje raportohet se postojnë dhe shkëmbejnë foto dhe video nga brenda qelive.

Tani, kriminelët në Ballkan, kanë ndërmarrë nismën e re; përdorimin e teknologjisë financiare për të qëndruar një hap para autoriteteve. Kreu i krimit të organizuar për Këshillin e Shefave të Policisë Kombëtare (NPCC), Peter Goodman, kohët e fundit raportoi se inteligjenca zbuloi se bandat e shqiptarëve po përdorin “paratë e kriptofonuara dhe paratë e bitcoin” për pastrim parash.

Shefi i kontrollit të Derbyshire shtoi më tej se përdorimi i shtuar i teknologjive nga grupet e krimit të organizuar do të thotë që autoritetet policore tani duhet të dalin me një qasje të re për t’i luftuar ato.

Autoritetet po kërkojnë gjithashtu mundësi të reja sesi të përmirësojnë teknikat e reja të policimit për të sfiduar grupet kriminale.

Marrëdhënia midis skemës teknologjike dhe krimit të organizuar është komplekse. “Cryptocur euro’ konsiderohet e dobët kur bëhet fjalë për trajtimin e pastrimit të parave.

Kriminelët janë gjithashtu të kujdesshëm për mungesën e rregullave që kanë të bëjnë me sistemin ndërkombëtar të “kriptocurrency”, duke shfrytëzuar çështje të ngjashme kur bëhet fjalë për kryerjen e marrëveshjeve të paligjshme. Dhe ndërsa këto rrjete kriminale bëhen më të spikatura, ata gjithashtu janë të etura për të eksploruar mundësi të reja e të ndryshme që ofron teknologjia.

Sipas Michael J Oghia, një këshilltar për qeverisjen e internetit me bazë në Ballkan, përdorimi i teknologjisë financiare ofron një gamë të gjerë përfitimesh, por ato gjithashtu kanë potencialin që të përdoren për qëllime dashakeqe nga aktorët e këqij.

“Në rastin e monedhave të fshehta, ato thjesht janë një zgjatje e luftës së vazhdueshme midis aktorëve të këqij dhe sigurimeve në internet, si dhe autoriteteve të sigurisë që po punojnë për të luftuar kërcënimet që vijnë nga interneti,” i tha Oghia, ZDNet.

“Një nga ndryshimet më të mëdha, megjithatë, është se – ndryshe nga çështjet në lidhje me kriptimin , skema po përdoret nga krimi i organizuar dhe aktorët e tjerë.

Sidoqoftë, gjurmimi nuk është i pamundur, dhe agjencitë e zbatimit të ligjit po zgjerojnë ndjeshëm ekspertizën e tyre në këtë fushë.

“Ndërsa teknologjia po evoluon, po ashtu edhe mënyrat sesi mund të gjurmohen transaksionet. Për shembull, të gjitha transaksionet regjistrohen në librin kryesor të qasshëm për publikun,” shpjegon Oghia.

“Duke kombinuar ato detaje të transaksionit me informacione të tjera dhe teknika analitike, agjencitë e zbatimit të ligjit dhe ekspertët e sigurisë në internet po shohin mënyra për të gjurmuar aktorë të tillë – megjithëse është ende një proces i ngadaltë.”

Shperndaje në: