Çka i shkakton smundjet e zemrës? Llojet dhe faktorët ma të zakonshëm të rrezikut

Smundja e zemrës asht shkaku kryesor i vdekjes në Shtetet e Bashkueme. Simbas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Smundjeve, ajo shkakton nji në çdo katër vdekje. Por, ka shumë lloje të ndryshme të smundjeve të zemrës.

Qe çka duhet me ditë se çka shkakton disa nga llojet ma të zakonshëm dhe faktorët ma të mëdhej të rrezikut.

Çfarë shkakton sëmundje të zemrës

Sëmundja e zemrës është një term i përdorur për të përshkruar shumë gjendje të ndryshme që dëmtojnë zemrën tuaj. Disa nga llojet më të zakonshëm përfshijnë:

Sëmundja e arterieve koronare. E njohur gjithashtu si sëmundja ishemike e zemrës është një ngushtim i arterieve koronare për shkak të grumbullimit të pllakave, dhe llojit më të zakonshëm të sëmundjes së zemrës në Shtetet e Bashkuara . Ndërtimi i pllakave përbëhet nga kolesterol dhe depozita të tjera yndyrore në muret e një arterie, duke ngushtuar arteriet me kalimin e kohës dhe zvogëlon rrjedhën e gjakut.

Infarkti miokardial. E njohur edhe si sulm në zemër, është bllokim i rrjedhjes së gjakut në zemër. Kjo është zakonisht rezultat i ndërtimit të pllakës në arterie që shkëputet dhe formon një mpiksje, duke penguar kështu rrjedhjen e gjakut. Yeardo vit, rreth 805,000 amerikanë kanë një sulm në zemër , sipas CDC.

Sëmundje hipertensionale e zemrës . Një gjendje e zemrës e shkaktuar nga presioni i lartë i pakontrolluar i gjakut kur forca e gjakut kundër mureve të arterieve është shumë e lartë, duke bërë që zemra të dobësohet duke punuar kundër presioneve të larta.

Dështimi kongjestiv i zemrës . Kjo ndodh kur zemra dobësohet dhe nuk është në gjendje të pompojë me efikasitet gjak në të gjithë trupin. Gjendje të tjera shëndetësore që ndikojnë në sistemin tuaj kardiovaskular mund të rezultojnë në dështim kongjestiv të zemrës, siç janë dëmtimi i valvulave të zemrës suaj, presioni i lartë i gjakut dhe sëmundja e arterieve koronare.

Sëmundja kongjenitale e zemrës është e pranishme gjatë lindjes, e shkaktuar nga defektet e zemrës që ndodhin kur zemra formohet në barkun e nënës. Defektet e lindura të zemrës janë një nga llojet më të zakonshme të defekteve të lindjes, që prekin rreth 40,000 lindje në vit në Shtetet e Bashkuara.

Faktorët kryesorë të rrezikut për sëmundjet e zemrës

Ndërsa ekzistojnë shumë lloje të ndryshme të sëmundjeve të zemrës, shumë prej tyre kanë shkaqe të ngjashme rrënjësore.

Sipas Nimish Dhruva , MD, drejtor i kardiologjisë në Spitalin Piedmont Fayette, presioni i lartë i gjakut, kolesteroli i lartë dhe pirja e duhanit shkaktojnë inflamacion në arteriet dhe rezultojnë në ndërtimin e pllakave, duke rritur rrezikun e sëmundjes së zemrës kur lihen të pakontrolluara.

Hulumtimet kanë zbuluar se 47% e të rriturve në SHBA me sëmundje të zemrës kanë të paktën një nga këta faktorë kryesorë të rrezikut. Ndryshimet e stilit të jetës, të tilla si rritja e aktivitetit fizik dhe ngrënia e një diete të shëndetshme të pasur me fruta, perime, kokrra të plota, mish të ligët dhe ushqime të ulëta të natriumit mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut nga sëmundjet e zemrës .

Faktorët sekondarë të rrezikut për sëmundjen e zemrës përfshijnë stresin inflamator sepse inflamacioni mund të irritojë enët e gjakut dhe mund të kontribuojë në ndërtimin e pllakave, thotë Dhruva. Rreziku i sëmundjes së zemrës rritet me moshën , dhe burrat gjithashtu janë në një rrezik më të lartë të sëmundjeve të zemrës sesa gratë.

Historia familjare mund të luajë një rol të madh në rrezikun tuaj për të zhvilluar sëmundje të zemrës, thotë Tariq Ahmad, MD, kardiolog në Yale Medicine . Një predispozicion gjenetik ndaj presionit të lartë të gjakut dhe kolesterolit të lartë mund të zhvillohet në familje. Nëse jeni mbi 20 vjeç dhe keni një prind ose motër që keni pasur një sulm në zemër para moshës 50 vjeç, ju keni dy herë më shumë të ngjarë të keni një sulm në zemër sesa ata që nuk kanë histori familjare.

“Fatkeqësisht, një përqindje e konsiderueshme e njerëzve mund të kenë sëmundje të zemrës, pavarësisht se kanë një dietë të shkëlqyeshme dhe ushtrojnë shumë,” thotë Ahmad. “Njerëzit mund të trashëgojnë gjenet e prishura që bëjnë që muskujt e zemrës të dështojnë ose të jenë të predispozuar për aritmias kërcënuese për jetën”./ CNA.al

Shperndaje në: