Vaksina kundër Covid-19, vjen lajmi i madh nga SHBA

Nji vaksinë kandidate për Covid-19 e zhvillueme nga prodhuesi i ilaçeve Moderna, duket se gjeneron nji përgjigje imune të ngjashme me përgjigjen që shihet te njerëzit që janë infektue nga virusi dhe janë rikuperue, tha ndërmarrja të Hanën, transmeton Gazeta Metro.

Shkrimi:

Në një gjykim të Fazës 1, tetë pacientë që morën dy doza të vaksinës në doza më të ulëta dhe të mesme të testuara – 25 dhe 100 mikrogramë – zhvilluan antitrupa neutralizuese ndaj virusit në nivele të ngjashme me njerëzit që kishin marrë veten nga infeksioni, tha ndërmarrja në një deklaratë.

Të dhënat ishin të kufizuara dhe nga vetëm një numër i vogël i pjesëmarrësve në test, të udhëhequr nga Instituti Kombëtar i Alergjisë dhe Sëmundjeve Infektive. Por ato me sa duket shihen si inkurajuese.

Hulumtimi që synonte të zhvillonte një vaksinë kundër SARS, një virus i lidhur përgjegjës për një shpërthim 2002-2003, tregoi se antitrupat neutralizues janë thelbësorë për arritjen e mbrojtjes.

Moderna po zhvillon vaksinën në bashkëpunim me Qendrën e Kërkimit të Vaksinave të NIAID-it.

Deklarata vuri në dukje se një raund i dytë testimi është duke u krijuar për të provuar një dozë 50 mikrogramë, pasi ekziston shqetësimi se doza 25 mikrogramë mund të jetë shumë e ulët.

Ndërsa zhvilluesit e vaksinës punojnë për të vendosur një dozë, ata duhet të balancojnë nevojën për të arritur mbrojtje te individët – përfshirë të moshuarit, të cilët janë në rrezik më të lartë në këtë pandemi, por sistemet imunitare të të cilëve nuk reagojnë.

Ndërsa disa ekspertë donin më shumë detaje para se të komentonin të dhënat, të tjerët e panë atë si një shenjë pozitive për këtë vaksinë.

Shperndaje në: